top of page

Stro & leem

Stro en leem zijn natuurlijke en duurzame producten om mee te bouwen.

Leem

Puur natuur!

Dit is net als stro een volledig natuurlijk en ecologisch product. Het is samengesteld uit klei, silt en zand. Op verschillende plaatsen in Europa, ook in Nederland, wordt leem uit de grond gehaald. Voor de verwerking wordt water toegevoegd. Er zitten in leem geen andere additieven of chemische stoffen.

Fantastische natuurlijke eigenschappen!

Het materiaal is, net als stro, damp-open en vochtregulerend. Bij een hoge luchtvochtigheid neemt leem vocht op, terwijl het bij drogere lucht het opgeslagen vocht weer afstaat. Daarnaast is leem geluiddempend. Deze eigenschappen staan garant voor een heerlijk binnenklimaat.

Hoge warmteopslagcapaciteit!

Een kenmerkende eigenschap van leem is de natuurlijke warmtebuffer. Leem houdt warmte langdurig vast en staat het langzaam af. Daar heb je plezier van in de winter. Het is niet toevallig dat er prachtige leemkachels gebouwd worden. Tegelijkertijd houdt leem, in combinatie met stro, je huis heerlijk koel in de zomer. 

Stro & leem: Lijst

Duurzaam!

Klei, silt en zand raken niet op. Er is oneindig veel van en het vormt zich door erosie continu. Oude vakwerkhuizen zijn een mooi voorbeeld van de degelijkheid van leemstuc. Over de hele wereld wordt het als natuurlijk bouwmateriaal toegepast. Het is dus bij uitstek een duurzaam product.

Altijd recyclebaar!

Het gereedschap dat gebruikt wordt tijdens het stucen, kan gemakkelijk met water schoongemaakt worden. Omdat het een volledig natuurlijk product is, bloeien planten er prachtig op. Dat is bij kalkstuc heel anders. Kalkstuc is van oorsprong wel een natuurlijk product, maar het is zodanig bewerkt dat het niet meer recyclebaar is. Leem is altijd herbruikbaar en kan, ook na vele jaren, terug naar de natuur.

In iedere sfeer!

Met natuurlijke pigmenten is een met leem beklede wand in ongelooflijk veel kleuren en finishes af te werken. Dit kan organisch zijn met bijvoorbeeld fijne strodeeltjes, of zeer strak met een natuurlijke finish. Het eindresultaat blijft aangenaam en fraai.

Stro

Hoge isolatiewaarde!

Stro is een fantastisch isolerend product waar we veel van hebben in Nederland. Daarnaast is het een volledig natuurlijk restproduct. Met stro als isolatiemateriaal, blijft een huis in de winter warm, terwijl het in de zomer heerlijk koel blijft. 

CO2-opslag!

Stro begint als graan dat CO2 opneemt en zuurstof afgeeft. Dit is een prachtig biologisch proces. Wij gebruiken de stengel van het plantje om in lengte van jaren te isoleren. Dat is nog eens CO2-opslag!

Perfect binnenklimaat!

Een belangrijke eigenschap van natuurlijke materialen is dat zij ‘damp-open’ zijn. Dit betekent dat het materiaal vocht in korte tijd kan opnemen en afstaan. Stro wordt in een gebouw normaalgesproken gestuct met leem. Samen zorgen deze materialen voor een damp-open constructie en dus voor een uiterst comfortabel binnenklimaat.

Maximaal duurzaam en een minimale ecologische footprint!

Plantaardige natuurlijke materialen zijn nagroeibare grondstoffen. Er worden geen grondstoffen uitgeput en afvalmateriaal bestaat niet. Eventuele resten na de bouw kunnen hergebruikt worden of gecomposteerd. Daarnaast hoeven de bouwstoffen niet van ver te komen. In het kader van duurzaamheid scoort stro maximaal.

Geen ongedierte!

Omdat stro voornamelijk uit cellulose en lignine bestaat, en geen voedingsstoffen bevat voor knaagdieren en ander gespuis, wordt het niet aangevreten of gebruikt als nestplaats. De afwerking met leem zorgt nog eens extra voor ontoegankelijkheid.

Brandveilig!

In een geperste stromuur zit nauwelijks zuurstof. Dit werkt brandvertragend, zonder toegevoegde middelen. De afwerking van de wanden met leem, kalkpleister of een brandwerend natuurlijk plaatmateriaal, zorgt voor een brandwerendheid oplopend tot 120 minuten. Dit hebben verschillende onafhankelijke Europese testen uitgewezen. 

Degelijk en stabiel!

En de drie kleine biggetjes dan? Ruim honderd jaar geleden werden de eerste huizen met strobalen gebouwd. Deze huizen staan nog steeds, dankzij een degelijk houten skelet. Tegenwoordig zijn er ook prefab gebouwde woningen. Deze zijn uiteraard ook stevig en stabiel. Dus door een goede constructie wonen ook de biggetjes veilig.

Een nadeel van stro? Ja. Eéntje!

Stro en andere natuurlijke bouwmaterialen kunnen niet goed tegen langdurige waterbelasting. Tijdens de bouw dien je ervoor te zorgen dat de materialen droog blijven. De muren moeten niet in het grondwater staan. Een goed ontwerp en een goede constructie zorgen voor een comfortabel en droog gebouw dat net zolang kan bestaan als een conventioneel gebouw. 

Het grote verschil is dat de meeste materialen herbruikbaar zijn (of composteerbaar), in tegenstelling tot de meeste conventionele gebouwen. Dus laat je met een strobouw-woning of ander stro-gebouw, voor volgende generaties geen bergen afval na!

bottom of page